PROJECTEN VAN 2025
VRO IN INDIA
Vanaf 1996 wijdde de Buggenhoutse missionaris Michaël Windey sj (1921-2009) zijn leven aan de allerarmsten in Oost India. Aanvankelijk was zijn werk vooral gericht op het heropbouwen van dorpen die getroffen waren door overstromingen en cyclonen. In 1971 stichtte hij de organisatie Village Reconstruction Organisation of VRO.
Met de financiële steun uit Europa heeft VRO tot nu 428 dorpen (21.098 woningen) opgebouwd en ontelbare mannen, vrouwen en kinderen nieuwe kansen geboden.
In 2009 heeft de Indische Jezuïet, Peter Daniël, de taak van Michaël overgenomen. Eind 2023 gaat Peter Daniël op rust en wordt zijn taak overgenomen door Velangani Raju, jurist en Jezuïet. Hij werkte al jaren aan de zijde van Peter Daniël.​
​De Vastenvoettocht steunt in 2025 een project in Chandikole, een dorp in deelstaat Odisha. In deze kansarme streek ondersteunt VRO meisjes en jongens met praktijkopleidingen. Hun slaagkansen op de arbeidsmarkt worden aanzienlijk groter. Het gaat over elektriciteitsopleiding, rijopleiding tot het behalen van het rijbewijs, kleermakersopleiding en modeontwerp. VRO helpt hen ook bij de opstart van een eigen bedrijfje met een renteloze lening.
​
In oktober 2023 heeft VRO 2 nieuwe dorpen officieel ingehuldigd met veel toeters en bellen. Isukapelle met 143 huizen en Thotlapalem met 29 huizen. Dorpen bouwen was het oorspronkelijk initiatief van VRO en moest aanvankelijk rekenen op volledige financiering van donors.
Vandaag heeft de Indische overheid de waarde van dit initiatief ingezien. 40% wordt gefinancierd door de federale overheid, 14% door de plaatselijke overheid, 40% door donors en de bewoners zelf voorzien 6% van de kostprijs.
BIVRO steunt sinds enkele jaren enkel het welzijn in de dorpen zoals hierboven beschreven.
​
De verantwoordelijken in Buggenhout zijn : Ruth Roosen, Raf, Karlien en Klaartje Lambrechts.
​
Meer info vind je op de website: www.bivro.org
​
VZW KALASI in Congo
VZW KALASI geeft reeds 17 jaar steun aan scholen in Congo.
Deze 9 lagere- en 5 secundaire scholen bevinden zich in de provincie Kongo-Central: Lukula en Kinzandi, Kidima, Kuimba, Vaku, Luozi, Luango en Vaku-Ngandu, Matadi (Nzanza) en Kinshasa (Mbudi) worden geleid door Congolese zusters van de congregatie van Gijzegem. Elk jaar wordt met de Congolese directies afgesproken welke projecten zij willen realiseren. Zo is er in het verleden geïnvesteerd in renovatie en nieuwbouw van klaslokalen, fabricatie schoolmeubilair, schoolboeken en didactisch materiaal, elektriciteitsvoorziening via zonnepanelen en generatoren, aankoop en onderhoud van apparatuur zoals computers, printers, beamers, naaimachines.
Er is ook veel aandacht voor de permanente vorming van leerkrachten. Omdat veel leerkrachten problemen hebben met hun ogen hebben we een optiek opgestart in Kidima.
Sinds het begin bevorderen we ook het welzijn van de leerkrachten door voor hen dagelijks een kleine maaltijd op school te voorzien.
In 2024 zijn onder meer volgende projecten gepland: waterputten in Kuimba, installatie van een klein labo in Lukula, nieuwbouw van klaslokalen voor 5de en 6de leerjaar in Vaku-Ngandu, renovatie van oude klaslokalen in Luango.
Hier in België is een steungroep actief om vooral het onderwijs in Engels te helpen verbeteren.
Jaarlijks wordt een nieuwsbrief verspreid in november.
​
De verantwoordelijke in Buggenhout is Annie Lion.
TANGA BASA in Congo
De Vastenvoettocht steunt met dit project een weeshuis voor kinderen met een aangeboren hersenletsel of een beperking.
Verantwoordelijke in Buggenhout: Marlowis Verest.
CAPRIOOLKINDEREN in Ethiopië
We zijn volop in voorbereiding om samen met 'education for life' een nieuw project op te starten omtrent straatfamilies. Mensen die met hun ganse gezin op straat leven. We willen proberen een safezone uit te bouwen voor deze doelgroep. Dit is een plaats waar men zich kan komen wassen, medische verzorging vragen, kleren wassen, een kinderopvang enz. We willen samenwerken met de gekende 'mobile schools' om kinderen die in de straat leven en geen onderwijs volgen toch via de straatschool kennis te laten maken en zo een opstap creëren vóór ze naar het normale onderwijs kunnen gaan.
Verantwoordelijke in Buggenhout: Griet Van Weyenberg
LOS AMIGOS in Guatemala
'Los Amigos' (De Vrienden) is een sociaal project dat in Tiquisate, Guatemala, werd opgestart en nog steeds wordt bezield door de in Opdorp geboren zuster Denise Brabant.
Zij trok meer dan 50 jaar geleden naar het arme en door een dictatuur zwaar beproefde land om er de inheemse bevolking bij te staan met medische zorg en sociale begeleiding. Na enkele jaren werd, samen met enkele idealistische lokale intellectuelen een coöperatief opgericht. Die leerde de mensen een beetje sparen en leende ook goedkoop geld voor het kopen van zaaigoed. Deze coöperatief is nu de grootste van Guatemala. Met de opbrengst werd ook een sociaal woonprogramma opgestart.
Al deze activiteiten lopen door: kinderen krijgen onderwijs, vrouwen leren koken, naaien, weven, kinderverzorging, hygiëne...
Het centrum voor gezondheidszorg werd uitgebouwd en het woonproject bleef groeien. Los Amigos betaalt de grond, de materialen en de voorzieningen (water, elektriciteit, riolering).
De toekomstige eigenaars bouwen samen de huisjes. Wanneer ze er wonen betalen zij stilaan de gemaakte kosten terug. Er zijn nu in 2025 al 176 gezinnen die niet meer in krotten moeten wonen.
Verantwoordelijke in Buggenhout: Henri Heymans
FUTURO ABERTO in Brazilië
Futuro Aberto (Open Toekomst) is gestart in 1980 met dit project ten bate van de kinderen en adolescenten van de armste wijken en favelas van de parochie Bom Jesus. Ondanks het moeilijk werken door de pandemie zetten wij onze naschoolse werking met de kinderen : "Sopa de Letrinhas" (Soep met letters) : les in computer, schilderen op doek, artisanale werkjes met recycleerbaar materiaal,...
Een ploeg van 20 volwassenen zorgt in beurtrol voor de dagelijkse maaltijden.
Verantwoordelijke in Buggenhout: Stefaan Bruylandt
BOENDE in Congo
Velen van ons vandaag waren nog niet geboren toen Buggenhoutse missionarissen, paters en zusters voor de Congolese mensen hun allerbeste beentje voorzetten en zich inzetten voor de gezondheid, vorming en zingeving.
Geen discussie over zwart en blank, wel mensen ondereen, met een groot verlangen naar geluk en welzijn. Geven en ontvangen, tweemaal gelukkig zijn.
Ook daartoe werden toen al kapellen en kerkjes gebouwd, intussen al eens vernieuwd, gezien het uitzonderlijk klimaat. Dat zijn niet enkel gebedshuizen, dat zijn vooral herbergen, plekken van samenkomst en ontmoeting, ja, met God, maar ook met elkaar.
Met de Vastenvoettocht ondersteunen wij mee het onderhoud van deze kleine kerken in Boende in Congo. Een dak boven het hoofd, tegen zon, hitte en overvloedig water. Bouw en onderhoud met materieel en materiaal van ginds. Met de opbrengst van de Vastenvoettocht 2023 werden deze golfplaten aangekocht!
Dank zij jullie volgehouden inzet, bouwen wij verder ...
INGOBYI in Rwanda
DRINKBAAR WATER VOOR MURUNDA
​
Ingobyi kiest voor een ‘integrale’ aanpak om de (gezondheids-)situatie van de Rwandese moeders en kinderen structureel te verbeteren.
Gezondheidszorg is nl. maar écht mogelijk wanneer ook ondervoeding wordt aangepakt en er basishygiëne is.
Stromend, drinkbaar water maakt van dit laatste onmisbaar deel uit.
De rol van zuiver drinkbaar water wordt elke dag ten overvloede geïllustreerd wanneer we de kinderen die in het ziekenhuis van Murunda opgenomen zijn onderzoeken en behandelen.
Talrijke jonge patiëntjes vertonen –naast het acute ziektebeeld waarvoor ze zijn gehospitaliseerd - onderliggende parasieten-infecties, zoals Amoeben of Ascaris.
En wie PARASIETEN zegt, zegt BESMET DRINKWATER.
Drinkbaar water is volgens de Verenigde Naties een absoluut basisrecht voor elke mens en één van de parameters die bepaalt of een bevolking in extreme armoede leeft.
In 2020 heeft Ingobyi een waar titanenwerk verricht door een waterleiding met drinkbaar water vanuit een 5-tal bronnen in de bergen naar het ziekenhuis van Murunda en omgeving aan te leggen.
Dit project heeft het leven van duizenden mensen op een blijvend gunstige manier veranderd.
Vele mensen in en rond Murunda blijven ondanks alles nog altijd verstoken van dit zuivere drinkbaar water. Dat werkt parasitaire infecties dus in de hand.
Daarom heeft Ingobyi beslist om de watervoorziening vanuit de bestaande waterleiding drastisch uit te breiden.
Samen met de lokale autoriteiten van Murunda wordt er gekeken waar exact er best een publiek ‘kraantje’ wordt voorzien. De mensen die ervan zullen kunnen gebruik maken worden op voorhand gesensibiliseerd, niet alleen omtrent het correct gebruik en onderhoud van die kraantjes, maar ook omtrent de noodzaak een minieme verbruiksvergoeding te betalen. Want – zo sprak de gemeentesecretaris tijdens ons onderhoud met hem op 03 oktober ll.– ‘gratis bestaat niet’ en het feit dat mensen iets – hoe klein ook- moeten bijdragen helpt hen om respect op te brengen voor de installatie. Wettelijk is er dan ook een minimumbijdrage voor het verbruik van drinkwater voorzien dat zal worden toegepast voor deze extreem arme bevolkingsgroep.
Dit project is technisch misschien gemakkelijk te realiseren, maar het kost veel geld. We rekenen op een kleine bijdrage van het gemeentebestuur van Murunda, maar het grootste deel van de financiering zal van Ingobyi moeten komen.
Vanuit onze recente ervaringen in het ziekenhuis van Murunda zijn we bijzonder gemotiveerd om dit project tot een goed einde te brengen. Maar zoals steeds kunnen wij niets zonder uw hulp.
Hopelijk bent u even overtuigd als wijzelf en laat u het gulle hart opnieuw spreken. U helpt daardoor Ingobyi op een betekenisvolle manier de Grote Onrechtvaardigheid en stuk ongedaan te maken. Wij staan ervoor garant dat elke euro correct wordt besteed.
Verantwoordelijke in Buggenhout: Fam. Ivo CORTHOUTS, Kerkstr 14, 9255 Buggenhout
info: www.ingobyi.be
EKIMANYELO in Congo
Ekimanyelo vzw ondersteunt het Complexe Scolaire d'Excellence in Lodja (D.R. Congo) en twee kleinere scholen op 50 km van Lodja.Het C.S. d'Excellence bestaat uit 2 campussen: een voor de kleuter- en lagere school (600 leerlingen) en een voor de secundaire school (1200 leerlingen).Kwaliteitsonderwijs is een basisrecht voor iedereen (Sustainable Development Goal 4). Armoede mag geen uitsluiting betekenen. We willen tevens zoveel mogelijk meisjes aantrekken en ze laten doorstromen naar de secundaire school (SDG 5). Want, waar meisjes onderwijs volgen, vergroot hun rol in de gemeenschap en zal de armoede teruggedrongen worden.Na meer dan 10 jaar werking is het minder aangewezen te investeren in nieuwe gebouwen of projecten, maar eerder in het onderhouden en herstellen van de bestaande infrastructuur. Zo kan de focus gelegd worden op het verdiepen en verduurzamen van de bestaande werking. In 2024 en 2025 worden een aantal herstellingswerken uitgevoerd: reparatie van schoolbanken, schoolborden, naaimachines, noodzakelijk om kwaliteitsonderwijs te blijven garanderen. Verder worden dakgoten hersteld om altijd over water te kunnen beschikken (er is geen leidingwater). Toegang hebben tot water is essentieel om te voorzien in sanitaire infrastructuur en de overdracht van besmettelijke ziekten te voorkomen (SDG 6). Zo kunnen we tevens voorkomen dat meisjes vroegtijdig afhaken van school.
Website: ekimanyelo.be
Meer info: http://home.scarlet.be/ekimanyelo
Verantwoordelijke voor Buggenhout: Lut Van Steen en Karl Bogaert
LOÏSE in Burkina Faso
Loïse woont samen met haar gezin in Ouagadougou. Zij is de centrale figuur in haar wijk. Zij begeleidt een aantal vrouwengroepen die maandelijks samenkomen en hun actuele problemen bespreken. Dagelijks komen er mensen over de vloer die haar hulp vragen, eten, een goed gesprek, steun. Zij doet aan sensibilisering via voordrachten en individuele contacten rond aids en verdediging van mensenrechten. Vanuit haar grote zorg voor en nood aan onderwijs is zij gestart met de bouw van klaslokalen in en rond Ouagadougou, een onmisbaar project in de regio.
Loïse doet met beperkte middelen heel hard haar best. De Wij blijven haar steunen.
Voor 2024 heeft Loïse met haar ploeg een mooi aandenken gemaakt voor alle stappers van de 50ste editie !
Verantwoordelijke in Buggenhout: Herman en Annie Van Den Berghe-Borms